Får du sovet nok om natten? 

Uanset hvilken livsstil du fører, er det vigtigt, at du får sovet nok om natten. Det er nemlig alfa omega for dit helbred med nok søvn. Hvis du ikke får sovet nok, vil det have konsekvenser for både dit fysiske og psykiske helbred. Ligesådan vil det også påvirke både dit private og professionelle liv. 

Hvis du oplever besvær med at sove, kan det være en god idé med en tung dyne. Når en dyne har en vis tyngde, øger det din følelse af tryghed. Det er godt for din søvn, fordi en større tryghedsfølelse gør det nemmere at både falde i søvn og blive i søvnen. Hvis du er på jagt efter en god og tung dyne, kan du finde en tung dyne til voksne og børn her. 

Det påvirker dit helbred negativt at være i søvnmangel 

Du er sikkert allerede blevet fortalt, at du skal stræbe efter otte timers søvn hver nat. Men er du blevet fortalt hvorfor? Det skyldes nemlig, at søvnmangel har en negativ indvirkning på flere aspekter af dit liv. Blandt andet påvirker søvnunderskud: 

  • Dit fysiske helbred 
  • Dit psykiske helbred 
  • Dit sociale liv 

Derfor kan det give mening at få eksempelvis en tung dyne, som kan medvirke til den gode søvn. 

Søvnunderskuds indvirkning på dit fysiske helbred 

Når du sover, sætter din krop gang i flere forskellige funktioner. Disse funktioner har til formål at genopbygge din krop. Det er også det, der bliver kaldt for restitution. Når du ikke får sovet nok, har kroppen ikke mulighed for at udføre disse funktioner ordentligt. 

Når kroppen bliver forhindret i at restituere, øger det din risiko for at udvikle blandt andet diabetes og hjertekarsygdomme. Derfor bør du altid stræbe efter en god søvnhygiejne. 

Søvnunderskuds indvirkning på dit psykiske helbred 

Når du ikke får sovet nok, har din hjerne heller ikke mulighed for at restituere. Det betyder derfor, at flere af dens funktioner bliver nedsat. Det drejer sig blandt andet om din evne til at fokusere og koncentrere dig. Ligesådan bliver din evne til at lære nyt, altså din indlæringsevne, også nedsat. Din evne til at træffe beslutninger bliver også nedsat, når du ikke har en optimal søvnrutine. 

På det mere personlige plan vil du også opleve, at du har lettere ved at blive irritabel. Ligesådan bliver du også mere uoplagt og ugideligt. Det er nemlig hårdt for din hjerne, når du ikke får søvn nok. 

Du er ikke den bedste version af dig selv under søvnunderskud 

En dårlig søvn nedsætter også din evne til at begå dig socialt. Det skyldes, at det kræver mentalt overskud at være sammen med andre mennesker. Du skal nemlig kunne lytte til deres verbale sprog og forstå deres kropslige. Faktisk er sociale adfærd noget af det sværeste for den menneskelige hjerne, fordi der er så mange ting, du løbende skal orientere dig om. 

Når du er i søvnunderskud, kører din hjerne på et lavere blus. Derfor kan du også nemmere misforstå andre – og blive misforstået.