Lider du af angst, stress eller depression?

Hvis du lider af enten angst, stress eller depression, kan det virke som om, at der ikke findes nogen som helst løsning på dine problemer. Måske har du endda haft det dårligt så længe, at du har vænnet dig til at føle sådan. Men du bør aldrig gå rundt med en ubehandlet depression, stress eller angst. I stedet bør du få en relevant behandling. Det varierer naturligvis fra individ til individ, hvilken behandlingsform der virker bedst. Men rigtigt mange mennesker har fået det væsentligt bedre efter at have været i metakognitiv gruppeterapi.

Hvad er metakognitiv gruppeterapi?

Metakognitiv terapi er en nyere retning inden for psykologisk terapi. Metoden er evidensbaseret, hvilket betyder, at den er baseret på solid forskning i, hvad der virker. Metoden har vist sig at være særdeles effektiv, hvis du lider af enten angst, depression eller stress. De fleste mennesker, der tager i metakognitiv gruppeterapi vil hurtigt opleve en lindring. Kun ganske få oplever tilbagefald, når deres gruppeterapi er forbi. Langt færre end ved den ellers gængse behandlingsform kognitiv terapi.

Grundstenene i metakognitiv gruppeterapi

 Inden for den metakognitive terapiform tror man på, at psykisk lidelse udspringer af bekymringer og spekulationer, rumering og grublerier, trusselmontering samt mislykket coping-adfærd.

Derfor er målet med behandlingsformen også at få ændret gamle tankemønstre samt tankevaner. Det gør du ved at læse nye måder, hvorpå du kan kontrollere hvor meget opmærksom, du giver til specifikke tanker. Mere konkret er det de negative tanker og bekymringer, som du lærer at styre udenom.

I klassisk kognitiv terapi vil du arbejde med indholdet af de negative tanker og bekymringer. Men i metakognitiv terapi vil du i stedet lære, hvordan du skal håndtere tankerne, så de ikke kommer til at påvirke dig. Sagt med andre ord, arbejder du i metakognitiv terapi med, hvordan du tænker – ikke hvad du tænker. Derfor er denne behandlingsform også mere velegnet som gruppeterapi. Den kræver nemlig ikke, at du fortæller vildtfremmede om dine inderste tanker.

metakognitiv gruppeterapi

Få kontrol over dine tanker

Når du tager i metakognitiv gruppeterapi, lærer du at genopdage, at du selv har kontrollen over, hvilke tanker du giver opmærksomhed. Du kommer til at arbejde med både antagelser og overbevisninger, der ligger bag dine gamle tankemønstre. På den måde kan du nemlig forandre tankemønstrene, hvilket giver dig en lindring. Derudover sikrer de ændrede tankemønstre også, at du ikke får et tilbagefald.

Hvilke symptomer skal jeg holde øje med?

Hvis du ikke er diagnosticeret med en psykisk lidelse, men du alligevel har det psykisk dårligt, kan metakognitiv gruppeterapi også godt hjælpe dig. Hvis du blandt andet oplever manglende overskud, motivation, energi, glæde eller lyst, kan du muligvis have stor fordel af terapiforløb. Ligesådan kan terapien også være god til dig, der føler sig handlingslammet, i tvivl og ofte forfalder til overspringshandlinger.

Hvis du døjer med søvnproblemer, rastløshed, eller måske føler dig meget irriteret eller vred, kan terapiformen formentlig også afhjælpe disse problemer. Ligesådan kan terapiformen også hjælpe dig, der døjer med modløshed og koncentrationsbesvær.

Ret ofte manifesterer psykisk ubehag sig i kroppen. Derfor kan terapiformen ofte også hjælpe, hvis du oplever fysisk ubehag i din krop. Det kan eksempelvis være rastløshed, spændinger eller bare en mere generel uro.